Anglès online: una alternativa, una experiència, una realitat

L’aula virtual: un recurs genial

En només un cap de setmana vam aconseguir adaptar-nos i el dilluns 14 de març ja vam iniciar les nostres primeres classes d’anglès online. Petits, adolescents, adults i professors vam emprendre l’aventura de rebre i impartir classes d’anglès online a través de la plataforma Microsoft Teams. Tota aventura arriba amb algunes dificultats: no sé instal·lar-ho, no em funciona, no es connecta, no m’arriba la invitació per unir-me, etc., però després d’una setmana, fins i tot els que tenim més dificultats amb la tecnologia, com jo, havíem aconseguit crear una comunitat de cibernautes units disposats a aprendre anglès online.

Alumnes de Thames British fent classe online

El mètode funciona?

Of course! Una classe dirigida a través de la pantalla és eficaç, directa i està enfocada en el tema del dia, sense distraccions. S’imposa un ambient de cooperació i de serietat entre els alumnes que exerceixen les seves tasques seguint les ordres del professor. Les classes són interactives i es condueixen amb professionalitat. L’èxit radica en l’habilitat del professor de coordinar el grup des de l’altre costat de la pantalla amb destresa, de mantenir l’interès i atenció dels alumnes i de ser creatiu i resolutiu a l’hora d’impartir la classe.

L’objectiu és donar normalitat i continuïtat al curs escolar 2019-20 per mantenir l’anglès actiu, i l’esperit igual de viu!

Classe d'anglès a distància a través de la pantalla
Les classes d'anglès online funcionen molt bé

Presencial o virtual

Què canvia llavors en aquest mitjà virtual? A l’aula tradicional, la dinàmica social té un paper important: estem tots asseguts al voltant d’una taula, el professor pot circular, els petits i no tan petits poden fer activitats a l’aire lliure i el contacte social en l’entorn educatiu ens porta a tots a l’objectiu comú d’aprendre anglès.

Les classes online redueixen el temps d’interacció personal entre els alumnes i recondueix l’enfocament cap al professor i la matèria de classe. Aquest canvi de dinàmica dóna més protagonisme al professor, com a dinamitzador de grup, i li permet conduir la classe sense les interrupcions i distraccions que sorgeixen en una classe presencial. De fet, ens sorprèn a tots la quantitat de treball que aconseguim fer en aquest mitjà virtual que aconsegueix centrar fins i tot al més distret en classe!

 En Thames fem classes d'anglès presencials i també online
 Els nostres alumnes aprenen anglès

Anglès online: “No només et sento, t’escolto”

Conduir una classe d’anglès online no requereix només ajustos tècnics. Quan parlem entre nosaltres en persona podem utilitzar recursos que no tenim en comunicar-nos amb els alumnes en una classe d’anglès online. Per aquest motiu, és necessari realitzar alguns canvis. Per facilitar la comprensió per a tots, hem de pautar una mica més el ritme del nostre discurs, variar el to de veu i expressar-nos amb claredat. 

Els alumnes també han de fer tots els possibles i adaptar-se a aquest mitjà virtual. Han d’afinar l’oïda i parar la màxima atenció al professor i a la intervenció dels altres alumnes si volen seguir el ritme de la classe. Aquest és un punt interessant. En aquest mitjà menys comú, on l’alumne no disposa dels recursos personals i socials que li proporciona una classe d’anglès en l’entorn tradicional, l’alumne ha de desenvolupar ràpidament les seves habilitats de comprensió oral. El professor parla, explica, dirigeix, pregunta, respon i marca un ritme de treball en anglès. Els alumnes dirigeixen la seva atenció cap a ell o ella i la mantenen allà, pendents del desenvolupament de la classe.

La comprensió oral és la destresa lingüística que preval en el món de les classes d’anglès online.

 

Els alumnes opinen

L’anglès online? És entretingut, interactiu i fàcil d’usar! En aquests moments de distanciament social, és un punt de contacte que tots esperen amb il·lusió. Dóna estructura al dia i els alumnes gaudeixen de l’oportunitat de continuar amb l’anglès en un entorn controlat. Respectant l’horari i dia de classe, el professor crida a unir-se a tots els seus alumnes i, una vegada tots presents davant de les seves pantalles, es posa en marxa una hora i mitja d’entreteniment seriós: explicacions, instruccions, pensament crític, reflexió, activitats didàctiques i interacció social cibernètica, tot això en anglès.

Anglès online: diverteix, enganxa i funciona.

 

 Una alumna ens envia un missatge d'ànim des de casa

El professor virtual

L’èxit d’una classe d’anglès en gran manera no depèn del coneixement d’anglès del professor, sinó de l’habilitat que té de transmetre aquest coneixement als seus alumnes. Si passem de l’aula tradicional a l’aula virtual, la necessitat de saber transmetre informació i d’interactuar amb els alumnes es multiplica. Igual que en una aula d’escola, el professor davant de la seva pantalla ha d’empatitzar amb els seus alumnes, adaptar-se al nou mitjà virtual i impartir la seva classe d’anglès amb el mateix esperit i professionalitat de sempre.

Les classes online, res de nou

A Austràlia en els anys 50, els nens que vivien a terres remotes lluny de les ciutats s’escolaritzaven amb School of the Air, que en aquell moment es feia per connexió per ràdio fins que es van implantar pantalles anys després. A Corea del Sud, a causa de l’escassetat de professors d’anglès, els nens coreans reben les seves classes mitjançant els robots Engkey que circulen per les aules impartint classe.

Hora de classe, hora de connectar-se!

La transició de l’aula tradicional a la telemàtica ha estat possible gràcies a l’esforç i la col·laboració de tots: pares, alumnes i l’equip de professors de Thames British School. Donem les gràcies als pares que han estat els nostres aliats a l’hora de donar normalitat i continuïtat a l’anglès durant aquests temps difícils. Felicitem els alumnes, grans i petits, que han sabut acceptar el canvi donant la benvinguda a l’oportunitat de continuar amb el seu aprenentatge d’anglès.

 Fiona fent classe online

Gràcies també a l’equip de professors, que va saber estar a l’altura de les circumstàncies convertint-se en un cap de setmana en professors virtuals al comandament d’una comunitat d’alumnes i esperant setmana rere setmana l’hora de classe per connectar-se i gaudir de les seves classes d’anglès.

Thames British School, keeping up with the times.

A l’avantguarda de l’ensenyament d’anglès com a llengua estrangera.

Busca un article
Últimes notícies
Segueix-nos

Últimes notícies

Busca un article
Últimes notícies
Segueix-nos